Vasaros sezonas Vilniuje atidarytas su trenksmu: antrąkart surengto Vilniaus šaltibarščių festivalio metu dalyviai tradiciškai leidosi čiuožykla nuo Bastėjos kalno, dalyvavo šaltibarščių rekordų siekime, puošėsi originaliausiais kostiumais ir vasarą pasveikino tapdami rožinės šventės dalimi.
Visa pramogų puokštė: nuo unikalių rekordų iki čiuožyklos
Festivalio akcentu tapo 362 metrų ilgio Tymo turguje įrengtas stalas, prie kurio susirinko 1 200 dalyvių, kad kartu pasimėgautų šaltibarščiais ir pasiektų ilgiausio šaltibarščių stalo ir didžiausio vienu metu rožinę šaltsriubę valgančių žmonių skaičiaus rekordus.
„Go Vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė džiaugiasi, kad tiek rekordinį pasiekimą, tiek visą dieną trukusią festivalio programą sukurti padėjo didžiulis 200 partnerių būrys. Daugelis Vilniaus žymių vietų – Stiklių gatvė, miesto tiltai ir televizijos bokštas – buvo papuoštos rožine spalva, taip pat ryškiai rožinės festivalio partnerių kėdės puošė miesto peizažą, o rekordinį šaltos sriubos stalą padengė lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“.
“Vilniaus šaltibarščių festivalis – tai neoficiali vasaros sezono pradžia, kurioje atsiskleidžia geriausia mūsų miesto dvasia: nuo išradingų rožinės šaltsriubės įkvėptų patiekalų iki nuotaikingų pramogų ir netikėtų meno kūrinių. Džiaugiamės, kad organizuojant festivalį susibūrė didelė šaltibarščius ir Vilnių mylinčių kulinarų, menininkų, verslininkų, muzikantų ir kitų aktyvių ir kūrybingų miestiečių bendruomenė, kurios dėka gimė nuostabi visą miestą apimanti šventė“, – pasakoja D. Aleksandravičienė.
Festivalio dalyviai leidosi nuo Bastėjos kalno į dirbtinį šaltibarščių dubenį, vaikai džiaugėsi jiems specialiai pritaikyta šaltibarščių čiuožykla, o paaugliai leido laiką specialioje Kūdrų parko erdvėje. Šiame parke prasidėjęs menininkės Monikos Dirsytės performansas „Šaknys“ kvietė įsilieti į iš kartos į kartą perduodamų tradicijų bendrystę.
Šventė nepraėjo ir be lietuviškos rožinės šaltsriubės ir kitų jų įkvėptų patiekalų, gėrimų bei desertų: Tymo turguje šurmuliavo dvi dešimtys maisto furgonėlių. Svečiai puoselėjo festivalio dvasią, pasipuošę šaltibarščių įkvėptais drabužiais ir aksesuarais.
Pritraukė užsieniečių dėmesį
Vilniaus šaltibarščių festivalis sužavėjo ne tik dalyvius iš sostinės ar kitų Lietuvos miestų, bet ir sulaukė užsienio žiniasklaidos, gastronomijos entuziastų ir smalsių keliautojų iš įvairių šalių.
„Daugelis užsienio svečių dalijosi džiaugsmu pirmą kartą paragavę šaltibarščių, dažnai apibūdindami šią patirtį kaip nuostabų skonių atradimą. Festivalis ne tik pristatė Lietuvos kulinarinį paveldą, bet ir suteikė galimybę kultūriniams mainams. Užsienio svečiai bendravo su vietiniais gyventojais, sužinojo apie rožinės šaltsriubės istoriją ir jos ruošimą. Tai leido pažinti Vilnių kaip gyvybingą vietą pasaulio gastronomijos žemėlapyje“, – teigia D. Aleksandravičienė.