Vilnius pristato skaniausias miesto istorijas: su gastronomijos ekspertais šios dienos virtuvei pritaikė istorinius sostinės receptus

Artėjančio 700-ojo sostinės gimtadienio proga agentūra „Go Vilnius“ pakvietė iš arčiau susipažinti su Vilniaus miesto gastronomijos istorija – gastrobare „Valdovų sodas“ vykusiame renginyje su žurnalistu Vytaru Radzevičiumi pristatė gastronomijos profesionalų pritaikytus rekonstruotus garsiausius Vilniaus miesto receptus. Tarp jų – Kaplūnas pagal Radvilas, Jėzuitų bigosas, Nelsono zrazai, Tiškevičių koldūnai, Lietuviškas salcesonas ir kiti šiandien netradiciškai skambantys patiekalai. Senovinių receptų šią vasarą galės paragauti visi vilniečiai bei sostinės svečiai – gaminti šiuos patiekalus kviečiami visi Vilniaus restoranai.

Siekia atgaivinti istoriją

Renginio organizatoriai artėjančio 700-ojo Vilniaus gimtadienio proga gyventojams siekia papasakoti miesto istoriją per gastronomiją. Viena ryškiausių jos dalių – maisto kultūra, per kurią atsiskleidžia šimtmečius menantis sostinės veidas.

„Vilnius nuo senų laikų buvo miestas, jungiantis daug kultūrų, tokiu principu formavosi ir sostinės virtuvė. Artėjant Vilniaus jubiliejui ją pažinti ne tik įdomu, bet ir naudinga – per ją galime atrasti naujai senų skonių ir kurti šiuolaikines sostinės virtuvės tradicijas“, – sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Vilnietiškos virtuvės tradicijas šimtmečius formavo įvairios mieste vešėjusios religijos: judėjų kosher, musulmonų halal reikalavimai ir Ramadanas, krikščionių pasninkai. Vilnius buvo sostinė, todėl čia esantis valdovo dvaras tai pat įnešdavo savo specifikos į miestietišką maisto kultūrą.

Atkūrė senovinius receptus

Istoriškai susiklosčiusios metropolio gastronominės kultūros tyrinėjimui „Go Vilnius“ pakvietė gastronomijos istoriką Rimvydą Laužiką, kuris, kartu su kolegomis Antanu Astrausku ir Aleksandru Belyj atkūrė jau pamirštų ir girdėtų, bet jau retai sutinkamų vilnietiškų receptų istorijas ir adaptavo jas šiuolaikinei virtuvei.

„Senojo Vilniaus gastronominės kultūros pažinimas kiek primena restauratoriaus darbą, kuomet, nuėmus naujausius dažų sluoksnius, randami ankstyvesni, be galo įdomūs istoriniai sluoksniai. Taip, sluoksnelis po sluoksnelio, atrandamas bendras istorinis miesto veidas. Vilniaus receptų ir gastronominių istorijų rinkinio idėją sudėliojome maždaug prieš metus, tačiau informacijos surinkimas yra ypač ilgas darbas. Su komandos nariais gastronomijos istoriją tyrinėjame dešimt ir daugiau metų“, – sako Vilniaus universiteto profesorius Rimvydas Laužikas.

Ekspertai atkūrė kelias dešimtis autentiškų patiekalų – atgaivino jų pavadinimus, istoriją ir originalų receptą, miesto vietas ir žmones, tiesiogiai susijusius su patiekalais. Tarp atkurtų receptų – Kaplūnas pagal Radvilas, Jėzuitų bigosas, Nelsono zrazai, Tiškevičių koldūnai, Lietuviškas salcesonas ir kiti.

Receptus naudos ir restoranai

Siekiant projekto tęstinumo, organizatoriai pakvietė prisijungti restoranus ir adaptuoti autentiškus patiekalus šių dienų virtuvei bei kurti naujas jų interpretacijas. Šiuo metu daugiau nei 10 sostinės restoranų siūlo paragauti „Vilniaus istorijos“.

„Taip siekiame istoriją pritraukti prie žmonių, kad ji atgytų ne knygose ar paveikslėliuose, bet vilniečių lėkštėse ir vaizdinguose pasakojimuose“, – sako oficialios Vilniaus miesto plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Šis renginys – dalis  Vilniaus 700-ojo gimtadienio projekto „Vilnius 700“, kuris truks iki pat jubiliejaus 2023-iaisias.

„Rengdami projektą norėjome, kad jubiliejus būtų tikra šventė miesto gyventojams – ne formalus minėjimas, bet juntamos, matomos ir girdimos veiklos mieste. Skaniausios miesto istorijos taip pat yra šios šventės dalis, kuria siekėme gyventojus interaktyviai supažindinti su išskirtine Vilniaus virtuve ir ją gaubiančiomis istorijomis“, – sako Inga Romanovskienė.

Daugiau informacijos apie projektą, istorinių patiekalų receptus bei patarimus, kur šių patiekalų galima paragauti Vilniuje, galima rasti svetainėje www.700vilnius.lt.