Šiomis savaitėmis Vilniaus vardas Vokietijoje skamba dažniau nei įprastai, atkreipdamas dėmesį į sostinės kulinarinį pasaulį. Vokietijoje gyvenanti lietuvių kilmės žurnalistė Denise Snieguolė Wachter pristatė naują receptų knygą „Vilnius“, kurios viršelyje puikuojasi šaltibarščių lėkštė, kviesdama skaitytojus į gurmanišką kelionę. Tradicinė balta mišrainė, žagarėliai ir kiti lietuviams puikiai pažįstami patiekalai sužavėjo Vokietijos gastronomijos pasaulio žvaigždes – autorei jie negaili pagyrų, o lietuviškai virtuvei žada šviesią ateitį.
Sostinės virtuvės ambasadoriai ir jų istorijos
Lietuviškų šaknų turinti autorė Denise Snieguolė Wachter savo naująją knygą dedikavo mamai Brigitai, kilusiai iš Vilniaus. Denise pasakoja, kad vaikystėje čia praleido daugybę vasarų – mieste, kuris ją sužavėjo savo ypatinga atmosfera. Spalvingo turgaus šurmulys, vaikiški nuotykiai ir močiutės gaminti patiekalai paliko neišdildomą įspūdį ir tapo įkvėpimu šiai knygai.
Knygoje autorė ne tik aprašo vilnietišką virtuvę su tradiciniais receptais ir jų šiuolaikinėmis interpretacijomis, bet ir pristato žinomiausius sostinės restoranus bei jų šefus. Vokiečių kalba išleistoje knygoje rasite receptus nuo tradicinės baltos mišrainės ir žagarėlių iki modernių vilnietiškos virtuvės kūrinių, tokių kaip Vilniaus burgeris ar „Panna cotta“ su kefyru ir gervuogėmis. Rašydama šią knygą, Denise kalbino restoranų „Džiaugsmas“, „Gaspars“, „Desertų klubas“, „Amandus“, „Fabrikėlis“, „14 Horses“ šefus bei „King and Mouse“, „Alaus bibliotekos“ ir „Nick and Nora“ įkūrėjus.
Vilnius – Europos gurmanų akiratyje
Rengdama knygą autorė bendradarbiavo su Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“: rinkdama medžiagą lankėsi Vilniaus gastronomijos pasaulio vietose – maisto turguose, restoranuose ir netgi Šaltibarščių festivalyje.
Agentūros vadovė Dovilė Aleksandravičienė pastebi, kad vis daugiau keliautojų renkasi patyrimines keliones, tarp kurių ypatingą vietą užima gastronominės patirtys: „Lietuvos ir Vilniaus maisto kultūra kyla į vis aukštesnį lygmenį – tai patvirtina ir šį pavasarį pasirodęs „Michelin“ gidas. Norint skatinti gastronominį turizmą, būtina puoselėti šalies maisto kultūrą, rūpintis jos autentiškumu ir reprezentacija. Džiaugiamės, kad žinia apie Vilnių kaip gurmaniškų patirčių miestą vis plačiau sklinda po Europą. Kasmet naujus turistų srautus pritraukia tokios šventės kaip Vilniaus šaltibarščių festivalis ar Lietuvos gastronomijos savaitė, kurios ne tik praturtina miestą kultūriškai, bet ir atneša didelę ekonominę naudą. Tikimės, kad ši knyga taip pat sudomins Europos turistus ir paskatins juos atrasti gurmaniškąjį Vilnių.“
Knygai – Vokietijos žiniasklaidos dėmesys
Vasaros pabaigoje išleista knyga rugsėjį buvo pristatyta Vokietijos žiniasklaidai ir kulinarinei bendruomenei. Kartu su „Go Vilnius“ surengtuose pristatymuose Miunchene, Hamburge ir Berlyne dalyvavo kelios dešimtys didžiųjų Vokietijos žiniasklaidos kanalų atstovų, tarp jų ir garsusis TV laidos „Kitchen Impossible“ vedėjas Tim Malzer, dažnai vadinamas Vokietijos Jamie Oliveriu. Jis knygai bei jos autorei negailėjo komplimentų: „Su „Vilniumi“ Denise Snieguolė Wachter atverčia savo asmeninę lietuviškos virtuvės receptų knygą. Ji jaunatviška, moderni, tradicinė, kūrybinga ir kartu pažįstama. Virtuvė, kuri stebina, įkvepia ir pagaliau užima vietą, kurios nusipelnė.“
D. S. Wachter teigia, kad knygoje kėlė klausimą, kas iš tikrųjų yra Vilnius. „Jei mano knyga padės atsakyti į šį klausimą, labai džiaugsiuosi“, – sako autorė, kuri „Stern“ straipsnyje negaili komplimentų Lietuvos sostinei.
„Vilnius yra paslėptų istorijų, paslėptų talentų ir gastronominių lobių miestas. Čia rasite virtuvę, kuri dar nėra iki galo išmatuota ir papasakota. Netikėtų skonių ir ingredientų kupiną virtuvę. Čia vis dar jaučiama nauja pradžia, daug kas dar tik kuriama. Vilnius – tai vieta, kur iš tradicijų gimsta kažkas naujo, apie ką kalbės kulinarijos pasaulis“, – straipsnyje pasakoja D. S. Wachter.
Publikacijoje kalbinami ir žymūs maisto kultūros atstovai, tarp jų – „Michelin“ žvaigždes pelnę šefai Vita Bartininkaitė iš restorano „Pas mus“ ir Tadas Eidukevičius iš „Demo“, taip pat ypatingais kepiniais garsėjanti Asta Petrus iš „Desertų klubo“.