Kokia gi ta tikroji lietuviška virtuvė? Per šimtmečius ant lietuvių stalų nugulė tokia įvairovė patiekalų, kad visi tapo savotiška tradicija. Ką rinksitės šiandien? Cepelinus ar kitą bulvių patiekalą? O gal kurį nors iš įmantraus didikų kulinarinio paveldo meniu? O gal vis tik kažką iš modernios virtuvės šedevrų ar paprastos močiučių receptų knygos? Valgių įvairovė tikrai nustebins, net jei manote, kad jau ragavote visko.

Puoselėkite tradicijas

Nors cepelinai Lietuvoje atsirado šiek tiek seniau nei prieš šimtą metų, lietuviai šį patiekalą laiko tradiciniu. Norėdami paragauti šios įžymybės, eikite į „Stiklių taverną“. O jeigu kažko lietuviško norisi vėlyvą naktį, kai daugelio restoranų virtuvės jau uždarytos, užsukite iki paryčių Rotušės aikštėje veikiančią „Amatininkų užeigą“.

Pačiame miesto centre pasijuskite kaip jaukioje sodyboje – žaliame medinės architektūros name „Gabi“ taip pat laukia bulvių patiekalai, užkandžiai prie alaus. Pavalgę norite grožėtis gamta? Rinkitės „Belmonte“ įsikūrusią Joanos Carinavos smuklę, o paskui leiskitės tyrinėti Pavilnių regioninio parko.

Susipažinkite su pamiršta didikų virtuve

Tradicinė lietuviška virtuvė – tai ne tik bulvių patiekalai. Vakarieniaukite kaip didikai, ragaudami pagal autentiškus receptus paruoštų žvėrienos patiekalų restorane „Lokys“. Tai yra vienas seniausių restoranų Vilniuje. XIII-XIX a. virtuvę atraskite restorane „Ertlio namas“, kuriam vadovauja virtuvės šefas Tomas Rimydis. Lietuvos istorinės virtuvės degustacinius meniu jis rengia konsultuodamasis su istorikais. Per metus sukuriami šeši išskirtinai valgiaraščiai. Jūsų laukia tikra puota!

Atraskite puikiai vertinamą moderniąją lietuvišką virtuvę

Geriausiu Lietuvoje 2018 m. ir 2019 m. pripažintame restorane „Džiaugsmas“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius siūlo paprastą nepaprastą virtuvę. Nustebsite atradę, kaip naujai gali suskambėti jau pažįstami lietuviški produktai. Patirkite degustacinės vakarienės malonumą viename geriausių šalies restoranų „Nineteen18“. Jo virtuvėje vyksta eksperimentai istorinių tradicijų temomis ir gyvuoja lėto maisto filosofija. Kitas, 2023 metų geriausio Lietuvos restorano titulą pelnęs „Gaspar's“, kviečia į kulinarinę kelionę, kurioje puikus maistas, atsidavimas kulinariniui paveldui ir aistra virs nepakartojama emocine patirtimi. Tuo tarpu „MOMO Grill“ sužavės žaismingu paprastumu ir elegancija, kur skonių paletė per metų laikus nuves jus į netikėtas gastronomines keliones, palikdama maloniai nustebintus.

Paragaukite lietuviškų skonių, šiuolaikiniuose gėrimuose!

Nick & Nora - pačiame miesto centre, vienoje iš puošniausių, stiklių gatvėje, jūsų laukia kelionė per XX a. pradžios melodijomis dvelkiančią atmosferą, kurioje meistriški barmenai ruošia kokteilius, kuriuose susilieja klasika ir modernumas. Įsivaizduokite savo mėgstamus gėrimus, praturtintus lietuviškais prieskoniais - nuo kaimiško lietuviškų svarainių žavesio iki saldžiarūgščių kriaušių, beržų sulos, medaus ir kadagių. Čia kiekvienas gurkšnis tampa kelione per epochas ir skonius, kur lietuviškos virtuvės detalės sklandžiai dera su mylima klasika ir drąsiomis naujovėmis.

Mėgaukitės vaikystės skoniais

Norite prisiminti vaikystę? Užsukite į legendinius „Sultinius“, paragaukite pyragėlių su įvairiausiais įdarais arba užsisakykite Kijevo kotletą. Naujamiestyje esanti valgykla „Montuotojas“ taip pat nenuvils. Nors pietų meniu rasite keletą svetimkūnių, tarkime, lazaniją, vis dėlto, dauguma patiekalų sukels nostalgiją. Atsiskaitymas tik grynaisiais. Panašiai jausitės ir prisėdę viename iš dviejų Vilniuje esančių kaimiško alaus barų „Šnekutis“. Būtinai užsisakykite alaus!

Supažindinkite svečius su lietuvišku folkloru

Jei turite svečių, kurie Vilniuje planuoja praleisti tik keletą dienų, bet būtinai nori paragauti lietuviškų patiekalų ir patirti ką nors unikalaus, nusiveskite juos į vakarienę su folkloro programa, kurią organizuoja „feelZcity“. Vakarienės metu galima išsirinkti tris patiekalus iš specialaus nacionalinės virtuvės meniu ir klausytis gyvo garso koncerto, kurį atlieka folkloro grupė. Meniu tikrai rasite cepelinų, šaltibarščių, varškės sūrio ir tokių desertų kaip šakotis bei skruzdėlynas. Paragaukite lietuviškų skanėstų, atraskite naujų skonių ir atsipalaiduokite šokio sūkury!