Veganiškiau nebūna! Aguonų pienas gaminamas aguonas mirkant karštame vandenyje, jas sumalant, įpilant vandens ir šiek tiek cukraus. Puikiai dera su keptais patiekalais ir kūčiukais, kurie tradiciškai mirkomi aguonų piene. Gali būti, kad aguonų pieno prekybos centre nerasite, bet pasigaminti išties lengva!
Kiekviena šeima šiuos mažus tešlos gabalėlius su aguonomis kepa savaip, tačiau nebūtina vargti – nuo lapkričio mėnesio šių veganiškų Kūčių sausainių pilnos prekybos centrų lentynos. Įprastai jie užgeriami aguonų pienu ar spanguolių kisieliumi. Taip pat nepamirškite Kūčių burtų – užsimerkę paimkite saujelę kūčiukų ir suskaičiuokite. Jei skaičius lyginis, kitais metais rasite antrą pusę arba susituoksite.
Tai ir gėrimas, ir desertas. Spanguolių kisielius ruošiamas iš virtų spanguolių, vandens ir trupučio krakmolo. Jis gali būti patiekiamas karštas arba šaltas. Tiesa, spanguolių teks ieškoti turguje ir kisielių gamintis namuose.
Kūčių vakarienės stalas be silkės neįsivaizduojamas. Jos paruošimo būdų yra galybė, bet kiekviena šeima turi savo receptų. Vis dėlto niekada ne vėlu išbandyti ir naujovių, galbūt ką nors egzotiškesnio nei tradicinis silkių sluoksninys, vadinamas patalais. Beje, jei per vakarienę prisivalgėte sūrios silkės, pasidėkite prie lovos puodelį vandens ir pasiruoškite Kūčių magijai. Sakoma, kad kas tą vakarą sapne paduos puodelį, taps būsimu sutuoktiniu.
Žinoma, smagu jų pasigaminti ir patiems, tačiau jei norisi Kūčių dieną praleisti ne prie viryklės, galima įsigyti ir prekybos centre. Įprastai tokie koldūnai tinka ir veganams, yra lengvai paruošiami ir nuostabiai skanūs. Be to, jei koldūnus kepsite orkaitėje, galėsite mėgautis pikantiškais pyragėliais.