Nuo 1990 m. prasideda lietuviškos kultūros, kartu ir gastronomijos atgimimas. O šiuo metu Lietuvoje apskritai vyksta tikra gastronominė revoliucija. Nauja jaunų šefų karta keičia tradicinės virtuvės veidą ir formuoja naują gastronominę tapatybę. Šiuolaikiniai šefai vis dažniau eksperimentuoja su vietiniais skoniais, tad nenustebkite meniu atradę mėlynių girą, vėžių sriubą, pienių ledus, virtinius su šamo įdaru, gintaro arbatą, varškės sūrį su šieno kremu, kiaulpienių šaknų kavą...Interpretuojami ne tik dvarų ar miestų kultūros patiekalai, bet ir bulviniai, kurie buvo įtvirtinti sovietmečiu – jie juk irgi yra Lietuvos kulinarinės tradicijos dalis.

Džiaugsmas

Nors šis restoranas dvejus metus iš eilės buvo paskelbtas geriausiu Lietuvoje, Džiaugsmas neturi pretenzijos būti fine dining vieta. Priešingai, Džiaugsmo šefas ir šeimininkas Martynas Praškevičius kviečia čia atsipalaiduoti, ragauti, dalintis patiekalais, o kai kuriuos jų netgi valgyti rankomis. Kokybė yra šios vietos sėkmė visi pagrindiniai meniu ingredientai yra lietuviški ir pačios aukščiausios rūšies, perkami be tarpininkų, tiesiai iš ūkininkų rankų.

Adresas: Vilniaus 28

Ertlio Namas

Vieną radikaliausių meniu Lietuvoje siūlantis restoranas „Ertlio namas“ yra daugiau nei skanaus maisto vieta. Tai yra istorinė patirtis. Restorane galima ne tik paragauti lietuvių didikų patiekalų, bet ir per maistą sužinoti daugiau apie šalies istoriją. Vakarienei galima rinktis 4 patiekalų (35 Eur) ir 6 patiekalų (45 Eur) meniu. Kiekvieną variantą papildo šefo komplimentai. Kurti valgiaraštį virtuvės šefui čia padeda istorikai.

Adresas: Šv. Jono 7

Senoji Trobelė

Nedidelė trobelė miesto viduryje tarsi nukelia į senuosius Lietuvos laikus, tačiau slepia ypatingo lietuviško maisto paslaptį. Restoranas sugrąžina prie lietuviškų šaknų. Autentiška vieta kviečia paragauti nuo seniausių paveldo receptų iki bajoriškų patiekalų. Moliniuose induose ant medinių stalų nugula pagal senąsias lietuvių tradicijas ruošiami mėsos, žvėrienos, bulvių patiekalai - vegetariškų pasirinkimų taip pat nemažai. Pagal senovės lietuvių papročius čia kasdien kepama duona iš natūralaus raugo, su linų sėmenimis, sėlenomis, saulėgrąžomis. Prie patiekalų harmoningai dera gira, tradicinis lietuviškas alus ar midus.

Adresas: Naugarduko 36

Lokys

Vienas seniausių Vilniaus senamiestyje veikiančių restoranų garsėja žvėrienos patiekalais, kurie patiktų net pačiam kunigaikščiui Gediminui. Patiekalai ruošiami pagal Viduramžių tradicijas, meniu rasite amžių, kuriuo remiantis atkurtas patiekalas. O vakarieniaudami gotikos ar baroko salėse XV a. pirklių namuose šiandien patys pasijausite kaip Viduramžių didikai, besimėgaujantys medžioklės laimikiais.

Adresas: Stiklių g. 8

Neringa

Vilniuje Gedimino pr. 23 įsikūręs restoranas „Neringa“ – vienas ryškiausių XX amžiaus 6-ojo dešimtmečio lietuviškos architektūros kūrinių. Nuo pat įsikūrimo tai buvo kultinė bohemos, inteligentijos susibūrimo vieta, o savo dvasią, stilių ir interjerą restoranas išsaugojo iki šių dienų. Restoranas siūlo puikų maistą, aukščiausią aptarnavimo klasę ir originalią klasikinę aplinką. Be naujų, kas sezoną atnaujinamų, patiekalų restoranas didžiuojasi dar prieš 50 metų pradėtais gaminti patiekalais, kurie išliko populiarūs iki šiandien.

Adresas: Gedimino pr. 23 

Halės Smokehouse

Ar kada pagalvojote, kas galėtų būti pats ikoniškiausias Niujorko patiekalas? Tikėtina, kad
daugelis iškart prisimins garsųjį pastrami sumuštinį. Šis skonių derinys – ruginė duona,
jautienos pastrami, garstyčios ir marinuoti agurkai – tapo tikra šio megapolio legenda. Tačiau
ar žinojote, kad Niujorkui šį receptą padovanojo lietuvių kilmės imigrantas? Tiksliau –
litvakas, Lietuvos žydas, Sussman Volk.

XIX a. pabaigoje iš Lietuvos emigravęs Volk įsikūrė Niujorko Lower East Side rajone ir ten
atidarė nedidelę mėsinę. Iš pradžių Volk gardųjį pastrami ruošė tik savo klientams, tačiau šis patiekalas sulaukė tokio populiarumo, kad 1888 m. jis atidarė delikatesų krautuvėlę Delancey gatvėje. Šioje parduotuvėje jis pirmą kartą patiekė pastrami ant ruginės duonos, kaip žinome jį šiandien. Šis unikalus patiekalas netrukus tapo neatsiejama Niujorko gastronomijos dalimi ir iki šiol yra viena iš miesto kulinarinių ikonų. Paslaptis slypi ne tik kruopščiai parinktuose prieskoniuose ar ilgame mėsos marinavimo ir rūkymo procese, bet ir mažose detalėse – nuo ąžuolo malkų iki tobulo mėsos griežinėlio storio.

AdresasPylimo 58